Vereniging van Eigenaren
Vereniging van Eigenaren
Verduurzaming van de Vereniging van Eigenaren Waar te beginnen?
Nederland wil in 2050 helemaal van het gas af zijn en all-electric worden, om de CO2-uitstoot in ons land te reduceren. Daarom is duurzaamheid een belangrijk thema geworden in ons dagelijks leven. Ook bedrijven en organisaties moeten hun steentje bijdragen, bijvoorbeeld door hun vastgoed te verduurzamen. Als lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE) kun je hier ook aan meewerken, maar waar te beginnen? In dit artikel gaan we hier dieper op in. In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat verduurzamen van een VvE begint bij bewustwording.
Om te weten waar verbeteringen kunnen worden aangebracht, moet het energieverbruik in kaart worden gebracht. Meestal wordt daarbij gekeken naar het energielabel van het gebouw. Bij een groen label is het verbruik relatief laag.
Dit houdt in dat er weinig winst valt te behalen op energiebesparing, tenzij het label niet optimaal is. Bij een rood label moet er veel veranderd worden om energiebesparing te realiseren. Er moet dan vaak begonnen worden bij de grootste energieverbruikers zoals de verwarming, verlichting en het gebruik van apparatuur.
In de tweede plaats is het belangrijk voor de VvE om over te stappen op duurzame energiebronnen. Het gebruik van zonnepanelen en warmtepompen, die gebouwen verwarmen met elektriciteit, is hierbij een goed voorbeeld. De VvE behaalt hiermee een grote winst op energieverbruik en CO2-uitstoot. Zonnepanelen zijn verder vaak interessant in combinatie met een warmtepomp, omdat deze technologieën elkaar versterken. Een warmtepomp vraagt namelijk vooral in de winter veel elektriciteit, terwijl de zonkracht in die periode laag is. De zonnepanelen leveren in de zomer relatief veel energie, waardoor er een optimale opbrengst kan worden gegenereerd. In de derde plaats kan de VvE erover nadenken om te investeren in energiezuinige verlichting. Door te kiezen voor ledlampen in plaats van reguliere lampen, wordt er fors bespaard op de energierekening. Ledlampen zijn namelijk veel efficiënter in het omzetten van elektriciteit in licht. Verder zijn er slimme systemen te koop die verlichting regelen op basis van bewegingssensoren, tijdstip, buitenlichtsterkte, en zo verder. Dit soort systemen helpen bovendien om gebruik te verminderen. In de vierde plaats kan de VvE in gesprek met de gemeente over subsidies en financiën. Veel gemeenten bieden bijvoorbeeld stimuleringsmaatregelen voor duurzame maatregelen aan. Hierbij valt te denken aan het vervangen van de bestaande cv-installatie door een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen. Ook zijn er regelingen mogelijk voor lagere rentetarieven, zoals de SVn Duurzaamheidslening. Deze lening helpt bij het financieren van energiebesparende maatregelen in een woning.
Conclusie
Het verduurzamen van de Vereniging van Eigenaren is een proces dat begint bij bewustwording. Het in kaart brengen van het energieverbruik van het gebouw is hierbij belangrijk. Om energiebesparing te realiseren, kan er worden begonnen bij de grootste energieverbruikers zoals de verwarming, verlichting en het gebruik van apparatuur. Verder is het belangrijk om over te stappen naar duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtepompen. Door te kiezen voor energiezuinige verlichting kan er daarnaast fors worden bespaard op de energierekening. Ten slotte is het goed om in gesprek te gaan met de gemeente over subsidies en financiën. Door deze maatregelen te nemen, draagt de VvE bij aan een duurzamere wereld en helpt bewoners om kosten en uitstoot te verminderen.